Надія Кузьміна, завідувачка племінного заводу «Агропрайм Ходинг»
Свині легко зазнають стресу під час транспортування та завантаження. Неправильне поводження з ними, невідповідні умови транспортування можуть спричинити стрес і травми, які суттєво вплинуть на їхнє здоров’я.
Генетичну основу нашого племінного заводу складають чистопорідні свинки й кнурці порід велика біла й ландрас французької селекції Axiom. Усі тварини мають антистресовий ген, спокійно сприймають переїзди та зміну умов утримання, а також адаптовані до кліматичних умов України.
Для доставки великих партій тварин ми використовуємо власний сучасний худобовоз, обладнаний вентиляцією, системою напування й годівлі. Розмір партій, що відвантажуються, – від 1 до 300 голів.
Кожне перевезення ми плануємо заздалегідь, обираємо оптимальні погодні умови. Намагаємося мінімізувати простої худобовоза в заторах, на пропускних пунктах тощо, оскільки без охолоджувального ефекту від руху повітря температура тіла свиней піднімається дуже швидко, що загрожує тепловим стресом. Тому в худобовозі обов’язково працює система вентиляції, особливо якщо транспортування відбувається влітку.
Загалом намагаємося перевозити свиней у прохолодний час доби. Низькі температури вони переносять краще, ніж високі. Свиней можна транспортувати протягом 24 годин, якщо під час подорожі в них є постійний доступ до води.
Для завантаження чи розвантаження худобовози обладнані автоматичною платформою (трапом) із боковими бортами, що унеможливлює травмування тварин. При цьому переганяють свиней групою, щоб мінімізувати стрес і полегшити їх рух.
Використаний автотранспорт для перевезення свиней після механічного очищення дезінфікуємо, а поголів’я оглядає представник ветеринарно-санітарного нагляду.
Важливе правило – перед введенням нових тварин у стадо слід відправити їх на карантин. Необхідно забезпечити високий рівень біобезпеки, щоб запобігти занесенню інфекції в карантинник із прилеглих тваринницьких об’єктів.
Поки триває адаптація придбаних племінних тварин у господарствах, ми безкоштовно консультуємо клієнтів.