Олександр Буднік, керівник напряму тваринництва агрогрупи «Агрейн»
Силос – основний соковитий корм для тварин у зимовий період, коли не вистачає зелених кормів, а також упродовж всього року. Основною сировиною для заготівлі силосу є кукурудза.
Найкраща якість силосу забезпечується при скошуванні рослин в оптимальні фази, коли вони мають найвищу врожайність та поживну цінність. Для кукурудзи – це початок воскової стиглості зерна.
Прибирати кукурудзу на силос потрібно в стадії воскової стиглості качанів, коли вологість знижується до 60-65%. Якщо вологість буде вище – силосна яма потече в процесі заготівлі і трамбування. Отже, маса втратить багато соку, а разом з соком втрата поживних речовин може досягати 30%. В результаті корови гірше його їдять, недоотримують поживні речовини і надої падають.
Тому для визначення оптимального ступеня стиглості рослин до початку збирання дуже важливо заздалегідь починати регулярні обходи полів, причому обов’язково потрібно заходити вглиб поля, щоб правильно оцінити стан рослин.
На полях з гарним вологозабезпеченням можна розраховувати на плавне та гармонійне дозрівання кукурудзи. На полях з недостатнім вологозабезпеченням, або там, де на рослини вплинув стрес через посуху, збирати врожай потрібно починати, як тільки підсохнуть листки над качаном, щоб не допустити пересушування та перезрівання зеленої маси, що погіршить якість силосу та ускладнить закладання силосних ям.