12.06.2024

Елеватор — гра в довгу

Сергій Кашталян, головний інженер ТОВ «ЕЛЕВАТОР АГРО»

Елеваторний комплекс — великий інвестиційний проєкт, який зазвичай будують стадійно: раз на кілька років монтують наступну чергу обладнання для збільшення потужностей зі зберігання чи доробки зерна. Тут усе залежить від апетитів і спроможності агровиробника. Головне — розуміти, що елеватор — це гра в довгу, і його успішність і прибутковість залежать від якості обраного обладнання, а також від професійності його монтажу й обслуговування

Яскравим прикладом елеваторного комплексу, який поетапно розбудовували до масштабів одного з найбільших зерноприймальних підприємств Чернігівщини, є «ЕЛЕВАТОР АГРО».

На сьогодні потужності одночасного зберігання сільськогосподарських культур «ЕЛЕВАТОР АГРО» сягають майже 200 тис. тонн. Підприємство обладнано найсучаснішим устаткуванням, яке дозволяє приймати, доробляти, зберігати й відвантажувати продукцію з максимально можливим показником галузевої ефективності в регіоні.

Під час проєктування елеваторного комплексу, який спочатку будували тільки під потреби власної компанії-виробника сільськогосподарських культур, були максимально враховані всі особливості регіону, у якому його розташовано.

Залізниця

Наявність залізничного сполучення поруч дала змогу зробити «ЕЛЕВАТОР АГРО» маршрутним. Підприємство має дві точки залізничного відвантаження, на кожній з яких можна вантажити по 32 вагони на добу. За один раз можна виставляти по вісім вагонів на кожній колії. Окрім того, є ще три вузли для відвантаження автомобільним транспортом. Так, загальна потужність відвантаження сільгосппродукції на елеваторі становить 350 т/год автомобільним транспортом і стільки ж — залізничним. Тобто за найінтенсивнішого режиму відвантаження швидкість може досягати 700 т/год.

Для швидкого та ефективного відвантаження продукції комплекс обладнано конусними силосами оперативного зберігання, які сприяють завантаженню зерна у вагони й автомобільні зерновози.

Клімат

Клімат Чернігівщини характеризується як вологий, що збільшує потребу в додатковій доробці зерна — в сушінні. Наприклад, господарства, що працюють у цій області, не можуть собі дозволити просто відправити кукурудзу з поля в порт без доробки. Тому цей чинник відіграв чи не найважливішу роль у виборі обладнання.

Зокрема, для тимчасового зберігання зерна з підвищеною вологістю на «ЕЛЕВАТОР АГРО» встановлено хопери загальною місткістю 6 тис. тонн: чотири по 500 т на першій черзі та чотири по 1 тис. тонн — на другій. Всі місткості оснащено вентиляторами, що допомагає вирівнювати вологість продукції перед первинним очищенням та сушінням.

На елеваторному комплексі встановлено різні типи зерносушарок: баштові, які застосовують переважно для сушіння кукурудзи, та дві шахтних, на яких просушують ранню групу культур а в подальшому і кукурудзу. Підвищення вартості газу підштовхнуло до переобладнання двох сушарок під альтернативне паливо, встановлено теплогенератори однієї з українських компаній на пелеті на сушарки PETKUS, а планах перевести SUKUP на скраплений газ.

Урожайність

Протягом останніх років господарства Чернігівської області нарощували валовий збір сільськогосподарських культур. 2021 року, перед повномасштабним вторгненням рф до України, фермери області зібрали рекордний урожай, намолотивши понад 6,2 млн тонн зернових.

Задля виконання приймання і доробки різноманітних видів сільгоспкультур та можливості зберігання зерна за класами на елеваторі встановлено велику кількість силосів різних обсягів. Їх оснащено системою аерації і верхньої вентиляції, що дає можливість підтримувати зерно в оптимальному стані за вологістю й температурою.

Так, «ЕЛЕВАТОР АГРО» укомплектовано 34 силосами — місткістю від 2 до 20 тис. тонн. Переважна більшість, а саме 30 місткостей, від українського виробника — компанії KMZ Industries: 8 силосів діаметром 22 м, 10 силосів — 16,5 м та 12 силосів — діаметром 14,7 м. На іншій черзі елеватора встановлено чотири великих зерносховища по 20 тис. тонн американського виробника.

Перевагу співпраці з вітчизняним виробником віддали тому, що його обладнання не поступається якістю імпортному, а от вартістю — вигідніше. До того ж за нього можна отримати державну компенсацію.

Загалом KMZ Industries встановили 30 своїх силосів на нашому елеваторі 2014 року. Тобто їх обладнання успішно працює практично 10 років. Увесь цей час фахівці компанії регулярно оглядають і постійно проводять сервісну підтримку свого обладнання. І не тільки свого. Кілька років тому монтажний підрозділ компанії якісно й оперативно відремонтував дах на одному з іноземних силосів: вони разом із нашим керівництвом розробили найефективніше технічно-конструктивне рішення й усунули проблему. Це подовжило строк безперебійної експлуатації зерносховища.

Читайте також
Виробництво майже 50 тис. т свинини. Як працює один із найбільших свинокомплексів Бессарабії
Читати
Нарощуючи потужності
Читати
Контроль точок неповернення
Читати