26.12.2024

Акцент на озимий клин

Тарас Корнієнко, заступник головного агронома Групи компаній «Агрейн»

У структурі посівних площ на 2025 рік озимі в ГК «Агрейн» займатимуть понад 38 тис. га, що на 2,5 тис. га більше, порівняно з попереднім роком. Зокрема, на озимий ріпак припадає понад 18% усіх посівних площ, на озимі колосові – понад 23%, ще посіяли близько 1,3 тис. га озимого гороху (майже 1,5% площі посіву).

На наступний сезон збільшили посівні площі під пшеницею і ячменем, порівняно з цим роком. Це, зокрема, пов’язано зі цьогорічною спекою та посухою в липні та серпні, що негативно вплинула на пізні культури. Натомість озима пшениця більш стійка до посухи. До того ж, зменшення врожаю продовольчої пшениці в багатьох країнах світу через посуху призводить до зростання цін на зернові. Їхня вартість уже вища, ніж торік, тож рентабельність виробництва пшениці в Україні зростає.

Щодо озимого гороху, то для компанії він не є основною культурою, але окрім сформованого врожаю, він є добрим попередником під зернові культури та, завдяки бульбочковим бактеріям, накопичує в ґрунті велику кількість легкодоступного для рослин азоту. Порівняно з ярим, озимий горох має незначні відмінності в технології вирощування, проте є дуже посухостійкою культурою. Основною перевагою озимого гороху є те, що, використовуючи зимову вологу, він встигає розвинутись ще до настання літньої посухи.

Загалом підхід до формування структури посівних площ у нас економічно обґрунтований. Ми обов’язково враховуємо попередник і його біологію, ґрунтово-кліматичні умови, агрохімічний склад ґрунту й економічну складову вирощування культури по роках.

Сівбу озимого ріпаку ми розпочали на початку серпня у Північному та Центральному регіонах й завершили в першій декаді серпня. На Півдні почали сівбу у другій декаді вересня, а завершили на початку жовтня. Сівба проходила в добре зволожений та підготовлений ґрунт.

Як відомо, найкраще ріпак перезимовує, коли до припинення вегетації досягає фази розвитку 7-8 листків, максимум – до 12, і коли товщина кореневої шийки – в межах 10 мм. У нас наразі всі посіви у доброму стані. Залежно від дати сівби є більш розвинені й менш розвинені. Ті, які сіяли останніми, нині перебувають у фазі 5 листків, мають товщину кореневої шийки 1-1,5 см, довжину кореня понад 30 см.

Сівбу озимих колосових – ячменю і пшениці – розпочали на початку вересня, а завершили у другій декаді жовтня. Якщо торік ми отримали сходи озимих зернових на початку та в середині грудня, адже через посуху насіння два місяці лежало в сухому ґрунті, то цього року вже отримали сходи озимих на 100% площ. Наразі підготовка сходів до перезимівлі проходить добре, достатня кількість вологи та температури цьому сприяють. За нашими спостереженнями, озимі культури, посіяні у вересні та на початку жовтня, досягли масово фази кущіння. Посіви першої половини жовтня перебувають переважно у фазах утворення листків та вузлових коренів.

В цілому, маємо усі передумови для збереження й належного відновлення рослин після закінчення зимового періоду. До того ж, ще будуть і зимові опади, які краще накопичуються, бо в цей час практично немає випаровування. Та навіть якщо уявити, що опадів не буде тривалий час, думаю, і цього вистачить, щоб озимі добре почувалися взимку.

Читайте також
Як уникнути ущільнення ґрунту при застосуванні сільгосптехніки
Читати
Як використання технології RTK забезпечує високу точність всього циклу робіт
Читати
Чому племінний завод «Агропрайм Холдинг» обрав французьку генетику свиней
Читати