Тарас Корнієнко, заступник головного агронома Групи компаній «Агрейн»
У структурі посівних площ на 2025 рік озимі в ГК «Агрейн» займатимуть понад 38 тис. га, що на 2,5 тис. га більше, порівняно з попереднім роком. Зокрема, на озимий ріпак припадає понад 18% усіх посівних площ, на озимі колосові – понад 23%, ще посіяли близько 1,3 тис. га озимого гороху (майже 1,5% площі посіву).
На наступний сезон збільшили посівні площі під пшеницею і ячменем, порівняно з цим роком. Це, зокрема, пов’язано зі цьогорічною спекою та посухою в липні та серпні, що негативно вплинула на пізні культури. Натомість озима пшениця більш стійка до посухи. До того ж, зменшення врожаю продовольчої пшениці в багатьох країнах світу через посуху призводить до зростання цін на зернові. Їхня вартість уже вища, ніж торік, тож рентабельність виробництва пшениці в Україні зростає.
Щодо озимого гороху, то для компанії він не є основною культурою, але окрім сформованого врожаю, він є добрим попередником під зернові культури та, завдяки бульбочковим бактеріям, накопичує в ґрунті велику кількість легкодоступного для рослин азоту. Порівняно з ярим, озимий горох має незначні відмінності в технології вирощування, проте є дуже посухостійкою культурою. Основною перевагою озимого гороху є те, що, використовуючи зимову вологу, він встигає розвинутись ще до настання літньої посухи.
Загалом підхід до формування структури посівних площ у нас економічно обґрунтований. Ми обов’язково враховуємо попередник і його біологію, ґрунтово-кліматичні умови, агрохімічний склад ґрунту й економічну складову вирощування культури по роках.
Сівбу озимого ріпаку ми розпочали на початку серпня у Північному та Центральному регіонах й завершили в першій декаді серпня. На Півдні почали сівбу у другій декаді вересня, а завершили на початку жовтня. Сівба проходила в добре зволожений та підготовлений ґрунт.
Як відомо, найкраще ріпак перезимовує, коли до припинення вегетації досягає фази розвитку 7-8 листків, максимум – до 12, і коли товщина кореневої шийки – в межах 10 мм. У нас наразі всі посіви у доброму стані. Залежно від дати сівби є більш розвинені й менш розвинені. Ті, які сіяли останніми, нині перебувають у фазі 5 листків, мають товщину кореневої шийки 1-1,5 см, довжину кореня понад 30 см.
Сівбу озимих колосових – ячменю і пшениці – розпочали на початку вересня, а завершили у другій декаді жовтня. Якщо торік ми отримали сходи озимих зернових на початку та в середині грудня, адже через посуху насіння два місяці лежало в сухому ґрунті, то цього року вже отримали сходи озимих на 100% площ. Наразі підготовка сходів до перезимівлі проходить добре, достатня кількість вологи та температури цьому сприяють. За нашими спостереженнями, озимі культури, посіяні у вересні та на початку жовтня, досягли масово фази кущіння. Посіви першої половини жовтня перебувають переважно у фазах утворення листків та вузлових коренів.
В цілому, маємо усі передумови для збереження й належного відновлення рослин після закінчення зимового періоду. До того ж, ще будуть і зимові опади, які краще накопичуються, бо в цей час практично немає випаровування. Та навіть якщо уявити, що опадів не буде тривалий час, думаю, і цього вистачить, щоб озимі добре почувалися взимку.